LOGO
Niezależny tygodnik powiatowy gmin: Cieszków, Krośnice, Milicz

W sprzedaży od 10.08.2022

IMG

Licznik odwiedzin

2 507 595

Ostatnie komentarze

Dolina Baryczy

Jaką rybę wybrać?

258 👁️ 1 💬
0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się

Nad rzeczką, opodal krzaczka, jak co roku królują czaple. Stoją nieruchomo w zimnej wodzie i liczą na ostatki – drobnicę, która umknęła z rybackich sieci podczas odłowów ryb na świąteczne stoły.

W naszych Stawach Milickich, jak wiadomo, króluje karp. Aby powiększyć rodzinę karpiowatych, ponad 50 lat temu sprowadzono amury białe i tołpygi pstre. Doskonale się zaaklimatyzowały i żyje im się w naszych stawach znakomicie. 


Karp, amur i tołpyga pochodzą z Azji. Zapewne pierwsze karpie dotarły do nas na wozach zaprzęgniętych w konie, natomiast pierwsze amury i tołpygi przyleciały w 1964 roku samolotami z Ukrainy.


Karpie hoduje się w wielu gospodarstwach rybackich, m.in. między Przygodzicami a Antoninem, czy w stawach leżących wokół Możdżanowa, ale przede wszystkim w Spółce Akcyjnej „Stawy Milickie”. Najpiękniejsze są lustrzenie lampasowe - zdobione nielicznymi dużymi złocistymi łuskami. Są też w pełni ułuszczone karpie kolorowe. Swoim wydłużonym wyglądem i oczywiście ciałem pełnym łusek przypominają swojego starszego brata znad Dunaju – sazana. Bywają też karpie pozbawione łusek, zwane golcami. Najcenniejsze i najsmaczniejsze są karpie młode, takie do 3 kg. Ich mięso jest delikatne i choć często zawiera sporo tłuszczu, to wraz z białkiem jest bardzo łatwo przyswajalne. Posiada wiele soli mineralnych i witamin niezbędnych w naszym żywieniu. Jak twierdzą naukowcy, spożywanie dużej ilości ryb – dwa, trzy razy w tygodniu – znacznie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Chociaż lekarze polecają tłuste ryby morskie, to jednak nasz karp może je znakomicie zastąpić.


Bardzo delikatne, soczyste, jędrne i o wiele chudsze od karpia jest białe mięso amura. W smaku podobne do sandacza, jednak z nutką karpia. Amur ma również mniej ości niż karp i jest rybą bardziej wydajną. 


A na zdrowie proponuję tołpygę pstrą. W naszych stawach dorasta do ponad 10 kg, a w chińskich rzekach do ponad 40 kg. Ale to w Polsce złowiono na wędkę tołpygę ważącą ponad 50 kg! Mięso tołpyg zawiera 25 proc. mniej tłuszczu niż mięso węgorza, natomiast trzykrotnie więcej egzogennych nienasyconych kwasów tłuszczowych! Są one doskonale przyswajalne przez człowieka i prowadzą do obniżenia zawartości cholesterolu i tłuszczów w surowicy krwi oraz obniżają ciśnienie krwi. 


Jest też pretendent do czwartego miejsca w kolejce po królewską koronę ryb karpiowatych, który znakomicie wykorzystuje warunki milickich stawów. Jest nim lin. Zawsze elegancki, w pięknie skrojonym welwetowym, zielonkawym garniturku. Dorasta do 6 kg. Posiada bardzo smaczne, tłuste i nieco słodkawe, o bordowym zabarwieniu mięso. Uwaga, lina nie skrobiemy – ma bardzo mocno osadzone łuski – ale za to ostrym nożem usuwamy dokładnie śluz i… na patelnię! Łuski lina, które są bardzo mocno osadzone w skórze, już w temperaturze 80 st. C rozpuszczają się, tworząc smaczną, chrupiącą skórkę.


Do karpiowatych naszych ndbaryckich wód zaliczyć trzeba ginącego karasia zwyczajnego, którego reintorukcję rozpoczęto m.in. w stawach Rezerwatu Kompleksu Potasznia.


Oczywiście do wielkiej rodziny karpiowatych żyjących w nadbaryckich wodach należą m.in. płotki, wzdręgi, leszcze, słonecznice czy ukleje. Doskonale radzi sobie karpiowaty czebaczek amurski – niechciany przybysz z dalekiej Azji, który roznosi choroby wśród ryb.Jedząc świątecznego karpia, warto poznać jego dalekich i bliskich kuzynów. Ryby warto jeść często i to nie tylko z powodu ich właściwości odżywczych. Najnowsze badania naukowców wykazały, że regularne jedzenie ryb w młodości może podnieść nasz iloraz inteligencji (IQ) nawet o 11 punktów. Smacznego! 


Do zobaczenie nad wodą.

Zaloguj się, aby zostawić komentarz i ocenić artykuł...

Oceny

0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się

Komentarze

Piotyr - 2022-01-04, 13:34
0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na komentarze.

Zaloguj się

    cudowne karpie