LOGO
Niezależny tygodnik powiatowy gmin: Cieszków, Krośnice, Milicz
Strona Główna Wiadomości Dolina Baryczy Orka konna i Festiwal Dyni w Piękocinie

W sprzedaży od 30.11.2022

IMG

Licznik odwiedzin

2 556 194

Ostatnie komentarze

Dolina Baryczy

Orka konna i Festiwal Dyni w Piękocinie

100 👁️ 0 💬
0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Najlepszym oraczem w konkursie orki zaprzęgiem konnym 
w Piękocinie został Jan Gryglewicz z Godnowej
P. Walkowski, R. Borys, drugi w konkursie orki J. Rękosiewicz, 
S. Kuśnierz, zwycięzca J. Gryglewicz, Z. Kanas i P. Sierpowski
Artur Pruchnik prezentuje odmiany dyń i tykw uprawianych w Piękocinie. Większość okazów sam wyhodował
Zwyciężczynie konkursu kulinarnego Katarzyna Szymańska 
i Marzena Szynkowska z nagrodami

W sobotę 15 października w Piękocinie odbyła się 13. edycja Międzywojewódzkiego Konkursu Orki Zaprzęgiem Konnym. W rywalizacji zwyciężył po raz kolejny bezkonkurencyjny Jan Gryglewicz z Godnowej. Konkurs orki połączony był z 5. Festiwalem Dyni, na który przygotowano pyszne dania i wystawę piękocińskich dyń.

Wszystkich przybyłych do Piękocina powitali prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej Ryszard Borys oraz sołtys wsi i przewodniczący Rady Powiatowej DIR w Miliczu Zdzisław Kanas. Wśród gości obecni byli m.in. prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, przew. Rady Powiatowej DIR w Rawiczu Łukasz Rojda, dyrektor biura WIR we Wrocławiu Urszula Solińska–Marek, przew. Rady Powiatowej DIR w Trzebnicy Henryk Kowalik, starosta Sławomir Strzelecki, wicestarosta Halina Góra, członek zarządu powiatu Piotr Psiuk, burmistrz Piotr Lech, wiceburmistrz Łukasz Rokita, wiceprzew. Rady Miejskiej Stanisław Kuśnierz, dyrektor Ośrodka Kultury w Miliczu Sylwia Szydłowska-Małecka, sekretarz gminy Milicz Dariusz Moczulski, nadleśniczy nadleśnictwa Żmigród Zbigniew Nahajowski, Iwona Turowska z powiatowego zespołu Doradztwa Rolniczego, delegaci Rady Powiatowej DIR w Miliczu: Stanisław Szocik, Sławomir Teodorczyk, Renata Chołodecka, Władysław Bęben i Krzysztof Banaszak.

Konkurs orki
Goście oraz licznie zgromadzona publiczność dopingowali 11 oraczy, wśród których były dwie kobiety – Ewa Olszewska i Katarzyna Paluszczak oraz dwóch młodzików – Robert Rękosiewicz i Antoni Duczmal. 


Zadaniem uczestników konkursu było zaoranie zaprzęgiem konnym pasa ziemi na polu leżącym w pobliżu rekreacyjnego placu. Liczyła się nie tylko szybkość i jakość wykonanej orki, ale też wygląd zaprzęgu i ubiór oracza. Uczestników konkursu oceniało 3-osobowe jury w składzie: Łukasz Rojda, Sławomir Teodorczyk i Zdzisław Kanas.
W konkursie zwyciężył Jan Gryglewicz z czasem 2 min. i 5 s. oraz 46 pkt. za jakość orki. Drugie miejsce zajął Józef Rękosiewicz, który zaorał pole w czasie 2 min. i 42 s., a za jakość orki otrzymał 50 pkt. Na 3. miejscu uplasował się Przemysław Sierpowski z czasem 2 min. i 24 s. oraz 42 pkt. za jakość orki. Kolejne miejsca zajęli: Mieczysław Pawlak, Benedykt Marszałkiewicz, Władysław Makowiecki, Andrzej Duczmal i Krzysztof Baszczak. W kategorii kobiet wygrała Ewa Olszewska a wśród  juniorów Robert Rękosiewicz. Najlepszych trzech zawodników uhonorowano pucharami, a wszystkim zawodnikom wręczono dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez obie Izby Rolnicze – Dolnośląską i Wielkopolską. 


V Festiwal Dyni
Po orce rozpoczął się V Festiwal Dyni w Piękocinie. Prezentacji odmian dyń i tykw uprawianych w Piękocinie dokonał Artur Pruchnik, który większość tych niezwykłych okazów sam wyhodował. Na wystawie można było zobaczyć blisko 40 odmian dyń jadalnych i ozdobnych o różnych kształtach i barwach. Niezwykłe okazy można też było zakupić za drobną opłatą. 


Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs kulinarny na potrawy z dyni, nad przebiegiem którego czuwała przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Piękocinie Wioletta Pruchnik. Jury w składzie: właścicielka restauracji Nasza Karczma Bogusława Berger, Rafał Dopieralski (b. właściciel baru Adamo) i Iwona Turowska oceniła 13 potraw z dyni przygotowanych przez gospodynie z Piękocina oraz dania przygotowane przez koła z Pierstnicy, Trzebicka i Piękocina. 


Wśród mieszkanek Piękocina w kategorii potraw wytrawnych wygrała Katarzyna Szymańska za sałatkę z pieczoną dynią i drink dyniowy. Drugie miejsce zdobyła Halina Kołozup, która zrobiła potrawkę z dyni, a trzecie Teresa Podedworna za zupę warzywną z dynią. Na kolejnych miejscach uplasowały się: Barbara Szymańska i Wioletta Pruchnik. Z kolei najsmaczniejszy deser przygotowała Marzena Szynkowska. Były to bułeczki dyniowe z dżemem dyniowym. Druga była Magdalena Kanas za dyniową rozkosz, a trzecia Jolanta Wąs za dyniowe ciasto jesienne. Na kolejnych miejscach uplasowały się: Iwona Kanas, Katarzyna Czemeryńska, Agnieszka Czech, Mirosława Prokuda i Teresa Pawlak. Każda z pań otrzymała nagrodę. Spośród Kół Gospodyń Wiejskich najlepsze okazały się panie z Piękocina przed Pierstnicą i Trzebickiem. Wszystkie nagrody w tym konkursie ufundował DIR. Z kolei radny Stanisław Kuśnierz wręczał paniom ufundowane przez siebie upominki. 


Festiwalowi towarzyszył zorganizowany przez Krajową Radę Izb Rolniczych piknik z daniami z polskiej wieprzowiny, których można było spróbować. Mieszkańcy Piękocina częstowali też gości arbuzem, a za drobną opłatą można było się posilić zupą dyniową i grochówką z kotła. Dla dzieci były dmuchane zamki. Dla zaproszonych gości i uczestników konkursu orki w świetlicy przygotowano też poczęstunek z mięsa wieprzowego, który zasponsorowała Krajowa Rada Izb Rolniczych.
Tradycyjnie nie mogło zabraknąć konkurencji sprawnościowych dla dzieci i dorosłych z dynią w roli głównej. Było rzucanie pestek z dyni do celu na czas, slalom z dynią na taczce, rzut piłką lekarską, skoki w workach i toczenie kabaczka na czas. Konkursy przygotowały i przeprowadziły mieszkanki sołectwa Iwona Kanas i Wioletta Pruchnik. 
Organizatorami Święta Orki i Festiwalu Dyni byli: sołtys i rada sołecka Piękocina, Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie, OSP Piękocin, Ośrodek Kultury w Miliczu, DIR i WIR.

Zaloguj się, aby zostawić komentarz i ocenić artykuł...

Oceny

0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się

Komentarze

Brak komentarzy do tej publikacji.