2 617 768
Angel: Panie Zbigniewie Nahajowski czy Panu nie wstyd .Za kilka ściętych i wywiezionych przez złodziei dr...
pir2: Nie długo będą lepić kary za parkowanie po Ostoją.
Zew: Cóż za kontrowersyjna sprawa! Trudno powiedzieć, kto ma rację w sporze między burmistrzem Piotre...
Zew: Czytając artykuł, nie mogę nie zauważyć pewnej sprzeczności w argumentach przedstawionych przez...
pir2: Nie ma takiego leśnictwa w Polsce, w którym nie podkradano by drewna. ... i tylko za taki jeden inc...
Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.
Restauracja Parkowa, która zamknięta została z końcem października minionego roku, ponownie otworzyła swe podwoje. Znany milicki lokal gastronomiczny prowadzą teraz właściciele firmy cateringowej z Sulmierzyc – małżeństwo Joanna i Michael Pauli.
Przez wiele lat właścicielem Parkowej był Dariusz Moczulski, który we wrześniu 2021 r. wystawił budynek na sprzedaż. Obiekt wraz z marką restauracji zakupili wrocławianie, którzy zrobili gruntowny remont wnętrza i prowadzili Parkową od 4 lutego do 31 października 2022 r. Powodem zawieszenia działalności, jak można było przeczytać na profilu facebookowym, były ciągłe podwyżki za prąd i gaz oraz rosnące ceny produktów spożywczych.
Z początkiem roku restaurację Parkowa przejęli od wrocławian, na zasadzie wynajmu, mieszkańcy Sulmierzyc – Joanna i Michael Pauli, którzy od 8 lat prowadzą z powodzeniem firmę cateringową Pauli’s Catering w Sulmierzycach.
– Podczas pandemii koronawirusa, gdy zamknięte były wszystkie restauracje, jako firma cateringowa mieliśmy pełne ręce roboty, obsługując wiele imprez w Miliczu i w okolicznych wioskach. Dlatego też, gdy nadarzyła się okazja postanowiliśmy wynająć restauracyjny obiekt wraz z wyposażeniem w Miliczu i poszerzyć zakres swojej działalności – mówi pani Joanna, która poznała swojego męża Michaela w Niemczech, gdzie wspólnie pracowali w gastronomii.
Małżeństwo z Sulmierzyc prowadzi Parkową od 20 stycznia. W lokalu, oprócz właścicieli, pracuje 5 osób. Póki co restauracja czynna jest od czwartku do niedzieli w godz. 12-20, ale w sezonie Parkowa ma być otwarta od wtorku do niedzieli w wydłużonych godzinach, w zależności od zainteresowania klientów.
W restauracyjnym menu znajdują się m.in. zupy, tradycyjny schabowy, kotlet drobiowy oraz de volaille z ziemniakami i surówką, pierogi, placki ziemniaczane, karp po milicku i karp smażony z frytkami i grillowanymi warzywami, czy też dania makaronowe. Jest też ciasto z lokalnej Piekarni Rybka.
Sulmierzyczanie chcą też w najbliższym czasie wprowadzić w Parkowej obiady dnia. Myślą również nad bardziej klimatycznym wystrojem wnętrza.
– Zapraszamy do rezerwowania lokalu na organizację okolicznościowych imprez, takich jak wesela, chrzciny, komunie, urodziny, czy stypy. Do dyspozycji gości są trzy sale – mówi 45-letnia Joanna Pauli, która zaprasza także wszystkie chętne panie na Dzień Kobiet. W środę 8 marca restauracja ma być czynna od godz. 12 do godz. 22. Będzie kieliszek szampana na powitanie, zabawa przy muzyce didżeja oraz słodka niespodzianka przygotowana przez szefa kuchni Michael’a Pauli – kucharza z ponad 30-letnim doświadczeniem.
Bliższe informacje znaleźć można na profilu facebookowym: „Parkowa Restauracja”.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.
Brak komentarzy do tej publikacji.