Strict Standards: Static function ReactableEntity::get_entity_id_field() should not be abstract in /home/srv64662/domains/glosmilicza.pl/public_html/data_base/dto/reactable_entity.php on line 7

Strict Standards: Static function ReactableEntity::get_reactions_table_name() should not be abstract in /home/srv64662/domains/glosmilicza.pl/public_html/data_base/dto/reactable_entity.php on line 8
Odławiają ryby na Stawach Milickich
LOGO
Niezależny tygodnik powiatowy gmin: Cieszków, Krośnice, Milicz
Strona Główna Wiadomości Dolina Baryczy Odławiają ryby na Stawach Milickich

W sprzedaży od 21.02.2024

IMG

Licznik odwiedzin

2 879 321

Ostatnie komentarze

Dolina Baryczy

Odławiają ryby na Stawach Milickich

279 👁️ 0 💬
0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się
1 / 2
2 / 2

Pracownicy spółki na drewnianej sortowni segregują ryby pod kątem gatunku i wagi na stawie Jan w Potaszni
Odłowy na stawie Jan - Potasznia

Tegoroczne jesienne odłowy na stawach spółki Stawy Milickie powoli dobiegają końca. Część stawów zostanie odłowiona na wiosnę. Jak zapewnia dyrektor do spraw produkcji Kamil Nowacki, wyniki produkcyjne są zgodne z planami oraz założeniami, co na początku roku nie było takie oczywiste.

W należącej do samorządu województwa spółce Stawy Milickie produkcja ryb odbywa się na powierzchni 6,3 tys. ha stawów. Spółka prowadzi hodowlę ryb w pięciu zakładach rybackich: Stawno, Ruda Sułowska, Potasznia, Krośnice i Radziądz. Prezesem spółki od kwietnia 2016 roku jest Piotr Połulich. Dyrektorem ds. produkcji w Stawach Milickich S.A. jest Kamil Nowacki. W każdym kompleksie odłowy prowadzą pracownicy poszczególnych zakładów rybackich. W sumie w całym kompleksie mieści się ok. 300 stawów. Największy jest staw Stary koło Radziądza (297 ha). Drugi pod względem wielkości jest staw Grabownica (295 ha), a trzeci staw Mewi Duży (260 ha).
Podczas odłowów w pierwszej kolejności odławia się tzw. stawy handlowe, a więc takie, w których pływają gotowe do sprzedaży 3-letnie ryby. Są to najczęściej karpie, ale także ryby innych gatunków, jak: tołpygi, sumy, pstrągi, karasie, szczupaki, amury, liny, jesiotry i okonie. W drugiej kolejności odławiane są stawy kroczkowe z 2-letnimi rybami oraz stawy narybkowe z rybami jednorocznymi. Spółka nie ujawnia ilości odłowionych ryb, zasłaniając się tajemnicą handlową.
– Rekordowo zimny kwiecień i chłodna pierwsza połowa maja nie napawały optymizmem, jeśli chodzi o osiągnięcie założonego planu produkcyjnego. Jednak po wyklarowaniu się warunków pogodowych mogliśmy normalnie przystąpić do sezonu produkcyjnego. Doświadczeni w poprzednich latach zmieniającymi się warunkami pogodowymi, przygotowaliśmy się do sezonu najlepiej, jak mogliśmy. Uwzględniliśmy najgorsze możliwe scenariusze, a więc upały, brak wody i związane z tym zjawisko przyduchy ryb. Dzięki temu na dzień dzisiejszy realizujemy w całości zamierzone cele. Wyniki ryby handlowej są zgodne z naszymi oczekiwaniami i lepsze aniżeli rok temu. W przypadku materiału obsadowego spodziewamy się dalszego wzrostu produkcji w przyszłym roku – mówi dyrektor ds. produkcji w spółce Stawów Milickich Kamil Nowacki.

Tradycyjne metody hodowli
Przygotowania do odłowów w spółce Stawy Milickie zaczynają się pod koniec wakacji, kiedy ze stawów powoli spuszcza się wodę. Przy odławianiu jednego stawu pracuje zazwyczaj ok. 15 osób. Są to rybacy, traktorzyści, którzy transportują rybę, oraz zatrudnieni w spółce ichtiolodzy, pełniący nadzór nad całym procesem hodowli ryb. Ryby z odławianego stawu gromadzą się w łowisku, czyli w specjalnym wyżłobieniu w dnie przy mnichu spustowym. Stawy ułożone są grawitacyjnie, a łowisko jest zawsze najniżej położonym miejscem w stawie. Kiedy ryby są już w łowisku, rybacy zaciągają sieć z rybami. Pełna sieć wyciągana jest za pomocą automatycznego nabieraka tzw. kasara. Ryby są wrzucane na drewnianą sortownię, gdzie rybacy dzielą je na gatunki i na asortyment wagowy. Młodsze ryby są przewożone do innych stawów, a gotowe do sprzedaży 3-letnie ryby trafiają do magazynów przepływowych, gdzie są przepłukiwane dobrze natlenioną wodą i czekają na sprzedaż przedświąteczną. Dzisiejsze metody odławiania stawu niewiele różnią się od tego, jak wyławiano ryby przed wiekami. Pracę rybakom ułatwia sprzęt do wyciągania i transportu ryb. Duża część pracy jest jednak dalej wykonywana przez ludzi.
– W tym miejscu nie można zapomnieć o trudzie i ciężkiej pracy, jaką włożyli rybacy i ichtiolodzy, aby osiągnąć wszystkie założone cele produkcyjne. Ich systematyczna praca w trakcie całego roku pozwoliła patrzeć z nadzieją na końcowy wynik – mówi dyrektor Kamil Nowacki.

Karp po 30 złotych
Karpia ze spółki Stawy Milickie można kupić bezpośrednio w Rudzie Sułowskiej w punkcie obsługi łowiska w budynku Gospody 8 Ryb (od strony tarasów). Punkt sprzedaży w Rudzie Sułowskiej otwarty jest od poniedziałku do piątku w godz. od 7 do 15. 
Karp milicki jest sprzedawany w cenie 30 zł za 1 kg. Ceny pozostałych gatunków ryb: jesiotr - 45 zł, szczupak - 40 zł, sum - 40 zł, amur - 27 zł, lin - 25 zł, tołpyga - 16 zł i karaś - 10 zł.

 

Zaloguj się, aby zostawić komentarz i ocenić artykuł...

Oceny

0
0

Tylko zalogowani użytkownicy mogą reagować na artykuły.

Zaloguj się

Komentarze

Brak komentarzy do tej publikacji.